Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet blomstrade ett intresse för konst och kultur i nationalromantikens Sverige. Intresset riktade sig bland annat mot hemmets inredning.
Denna bok berättar om en av dåtidens mest exklusiva inrednings- och textilateljéer, Thyra Grafströms textilateljé. Boken beskriver ateljéns historia, dess textilier och kunder, utställningar och uppdrag, formgivare och personal genom åtta decennier, från grundandet 1897 fram till nedläggningen 1970 och bjuder på talrika bilder av både textilier och utställningar.
Ateljén var under 20 år Nordiska Kompaniets inredningsateljé men i perioder även en självständig verksamhet. Ateljén var känd för sin stilkänsla med textilier i utsökta mönster, exklusiva material och delikata utföranden och hade nationell och internationell framgång.
Verksamheten drevs med säker hand av formgivaren och företagaren Thyra Grafström (1864-1925). Hon samarbetade med tidens främsta svenska konstnärer och formgivare och hade ett stort nätverk i dåtidens kulturkretsar. Bland kunderna fanns kungligheter, privatpersoner, företag och offentliga miljöer.
Anna Ø. Forsberg är arkivarie och fil. mag. i kultur- och litteraturvetenskap, tidigare verksam vid Länsmuseet Gävleborg, författare till flera böcker om kulturhistoria samt medförfattare till bland annat Smaken och kapitalet : om Hedvig Ulfsparre och Per Eriksson och herrgårdarna i Hofors och Kungsgården.