Lär känna en enveten ingenjör, ett par fabriker, många formgivare, hantverkare och eldsjälar från 1940-talet och fram till våra dagar. Det handlar om disktrasor, som bortom diskhon blir små konstverk, kärleksfullt porträtterade i denna kitchen table book.
Idén till den här boken föddes under en lunch i ett kök på Kungsholmen i Stockholm när samtalet plötsligt ramlade in på ämnet disktrasor. Vi var båda förundrade över utvecklingen av denna vardagsprodukt och upptäckte att vi hade många olika erfarenheter och kunskaper kring disktrasor. Vi kunde inte sluta prata om trasor och det var då vi bestämde oss – vi skriver en bok!
Det här är boken om en av Sveriges mest spridda uppfinningar. En produkt som de flesta personer i Sverige troligen någon gång hållit i sin hand. Förmodligen också ägt själva. Vi vågar drista oss till att säga att denna uppfinning är spridd från koja till slott – till och med det kungliga slottet i Stockholm. Men hur många har egentligen reflekterat vidare över den lilla vardagliga trasan?
Be dina vänner nämna några svenska uppfinningar och du får förmodligen svar som skiftnyckeln, blixtlåset, separatorn och dynamiten, men inte disktrasan. Det är dags att ändra på det.
Vad vet du om den svenska disktrasan? Hur blev den till, och hur tillverkas den idag? Hur använder du trasan och hur använder Junko i Japan den? Vad är det som gör att denna förbrukningsvara kan bidra till ett minskat sopberg? Varför ser disktrasan du köper med dig hem från mataffären ut på ett sätt medan de som finns att köpa i design- och museibutiker ser ut på ett annat?
Det här är också berättelsen om den enda levande textilindustrin i centrala Norrköping, ”Sveriges Manchester”, om hur disktrasan blev en tysk angelägenhet, om hantverket att screentrycka disktrasor och om hur svensk design hittar ut i världen tack vare en liten trasa.
Efter att ha läst denna bok kommer du även kunna slänga dig med kunskaper om varför kossor och disktrasor är en bra kombination och hur du skiljer en tysk trasa från en svensk.
I våra bilder porträtterar vi trasorna som de små konstverk de är. Var och en ett litet stycke vardagskonst som förtjänar en stund i rampljuset. Häng med på den svenska disktrasans resa – först i Sverige, sedan världen och faktiskt även ut i rymden!
Författarpresentation:
Åsa Kax Ideberg är art director, designer, copywriter och har en master i designhistoria från Konstfack. Hon är mest förtjust i disktrasans alla funktioner och föredrar svartvita motiv av alla sorter eftersom de passar in överallt.
Anna-Karin Murén är skribent, fotograf, stylist och har en fil kand i konstvetenskap från Uppsala universitet. Hon gillar att matcha disktrasor efter plats – lägenheten i stan pryds gärna med modernt och grafiskt medan djur- och naturmotiv passar bra i sommarstugan.