I början av 1970-talet tornade mörka moln upp sig över Linköping. Arbetsmarknadskrisen drabbade staden hårt, inte minst genom nedläggning av klassiska företag som Wahlbecks, ASJ, Ullastrumpan och Centralbryggeriet. Men vinden vände och framtidstron kom åter, inte minst tack vare utlokaliseringen av flera statliga verk till staden.
Den för Linköping viktigaste händelsen under 1970-talet var att högskolan 1975 blev universitet. Att storkommunen skapades 1971 var naturligtvis också av stor betydelse. Det byggdes och satsades i Linköping, vilket inte minst framgår av att handeln genomgick en betydande förändring under 1970-talet. I början av årtiondet färdigställdes tre stora köpcentrum: Skäggetorp, Ryd och Ekholmen. Dessutom inleddes etableringen av externhandeln på Tornby.
I boken skildras dessa stora händelser, men även Linköpingsbornas vardagsliv och nöjen. 1970-talet var bland annat discotekens och pizzornas årtionde, och idrottslivet upplevde sina glansdagar med framgångar inom fotboll, handboll och cykling.
Med blicken på 1970-talets Linköping är en i raden av böcker om Linköpings historia som etnologen Gunnar Elfström publicerat. Tillsammans med böckerna om Linköping på 1950- och 1960-talen ges i denna bok en bild av den imponerande utveckling som Linköping genomgick under decennierna efter andra världskriget.
Gunnar Elfström, hedersdoktor vid Linköpings universitet, var chef för Gamla Linköping åren 1982–2008 och därefter stadsantikvarie fram till pensioneringen 2014. Med början hösten 2005 har han publicerat över 650 lokalhistoriska artiklar i Östgöta Correspondenten.