I Två slipsar - en kontorsroman, möter vi Konrad Bayer som är administratör i organisationen. Han uppskattar sitt arbete, bär ofta slips, men längtar också till pensionen. Han omges av cheferna Becker och Breitner, och kollegerna Baumstark, Beckman, Brautigan och Buch. Organisationens processer ska präglas av tillit, transparens och tydlighet. Men allt är inte frid och fröjd. Många kolleger är missnöjda med kontorstillvaron. En dag får Konrad en idé som överraskande förändrar villkoren för honom på arbetsplatsen.
Christer Hermansson har varit verksam som författare i trettio år. Han är född 1963 och Två slipsar är hans sjuttonde bok. Christer Hermansson debuterade 1990 med prosaboken Inklination. Hermansson har skrivit om kommunal kulturadministration, bibliotek, familj, kärlek och olika slags relationer. Hans böcker har av kritiker och läsare benämnts som humoristiska, ironiska och satiriska. Tusculum Förlag har tidigare utgivit Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?, Ich bin ein Bibliothekar! och Kulturchefen.
***
"Två slipsar är en liten men skarpsynt och underhållande roman i en härligt absurdistisk anda. Gillar man till exempel böcker som John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning (1982) eller Erland Loes författarskap kan Två slipsar varmt rekommenderas."
Henric Ahlgren, BTJ
*
"I Christer Hermanssons absurda kontorsvärld är allt möjligt, det har han visat i tidigare böcker som Ich bin ein Bibliothekar!, Kulturchefen och Avanti!. Två slipsar är en drastisk och underhållande liten berättelse på 136 sidor."
Niklas Lindstedt, Tidningen Vision
*
"Romanen är som bäst när det bekanta istället förfrämligas så pass att det blir absurt, eller varför inte använda beteckningen absurdistiskt – för att betona författarens släktskap med Samuel Beckett. Frågan är om inte den tjeckiska dramatikern Václav Havel bör ses som en närmare litterär anförvant? Havels absurdism är inte likafullt så filosofisk och abstrakt som Becketts utan likt Hermanssons – vardagsnära och konkret. Hursomhelst är Hermansson något av ett unikum i samtida svensk litteratur."
Erik Bovin, Opulens
*
"Bokens styrka är ihålligheten. Att det absurda får breda ut sig över de 136 sidorna. Ett sidospår i berättelsen är att slipsarna bär på ett eget tankeliv. Orimligt? Nej! Avsnitten blir ett rationellt sätt för författaren att visa att en annan värld finns. Ledorden är inte den enda sanningen."
Andreas Svanberg, Mål och Medel
*
"Ödsligheten som Hermansson med minimalistiska grepp framkallar är drabbande. Människorna är i olika grad avstängda i sin manualtyngda managementtillvaro; den ständigt positiva vd:n, de alltid olyckliga administratörerna."
Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter