Värmland är landskapet medberättelser, sagor och poesi, med Selma Lagerlöf och Gustav Fröding, med skrönor och folkmål, med vidsträckta skogar och vackra sjöar och älvar. Men också brukens landskap, en gång med talrika järnbruk och senare med massa- och pappersbruk och människor som har arbetat i sitt anletes svett med stångjärnssmide och skogsarbete. Skogen har varit grunden för mycket av verksamheten. Denna bok skildrar alla dessa aspekter av landskapet Värmland, med fokus på skogens betydelse för en framväxande och alltmer avancerad industri.
Boken ger också en bild av författarens, Sven Rydholms, åsikter om forskning och utveckling, om projektgenomförande, strategisk planering, management och om andra övergripande företagsfrågor. Åsikter som är väl värda att beakta även av en nutida läsare.
Sven Rydholm var en betydande forskare och teknikutvecklare inom skogsindustrin under mitten av 1900-talet. Han anställdes 1952 vid Billerud AB:s forskningslaboratorium och kom under sina 25 år vid Billerud att göra stora insatser för företagets utveckling. Han avancerade till forskningschef, teknisk direktör och slutligen ansvarig för produktion och marknad.
I mitten av 1970-talat drabbades Sven Rydholm av sjukdom och avled 1977. Under sitt sista levnadsår skrev han Ett Värmlandsepos, där han engagerat beskriver både Billeruds historia och sina egna minnen från Billeruds-tiden. Hans tanke var att skildra företaget inför det stundande 100-årsjubileet. Boken gavs dock endast ut i stencilform till en begränsad krets inom företaget.
Den nu föreliggande bearbetningen av Ett Värmlandsepos har gjorts för att uppmärksamma boken för en större läsekrets. Den ursprungliga texten är oförändrad, men bildmaterialet är avsevärt utökat. Bearbetningen har gjorts av Lennart Stolpe, teknologie doktor och medlem i Skogsindustriernas industrihistoriska utskott.