Har du en förälder med demenssjukdom och känner dig ensam i din situation? Då är den här boken för dig. Du kommer att inse att du faktiskt inte är så ensam som du kanske tror. I själva verket finns det tusentals tonåringar och unga vuxna som går igenom precis samma sak som du – som inte alltid får rätt hjälp, lätt blir missförstådda av omgivningen och som kanske mår ganska dåligt.
Att vara ung och anhörig till någon som har alzheimer eller någon annan typ av demenssjukdom innebär påfrestningar i vardagen som många utomstående inte riktigt förstår, så förmodligen kommer du att känna igen dig i några av bokens berättelser. Andra unga anhöriga, som varit där du är nu, ger värdefulla tips.
Många unga anhöriga vittnar om hur svårt de tycker det är att hitta rätt inom vården och omsorgen. Den här boken hjälper dig förhoppningsvis en bit på vägen. Du kan bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika demenssjukdomarna. Kunskap är nyckeln till att förstå det som händer din förälder.
Dessutom svarar en expertpanel på några vanliga frågor som kan dyka upp.
Den här boken kan med fördel också läsas av vård- och omsorgspersonal, skolkuratorer, lärare, tjänstemän, makthavare och andra med inflytande över de förutsättningar som ges en utsatt grupp unga människor. Så här uppfattar de sin situation. Detta är den verklighet de lever i.