– Men vänta! Nu glömde du att betala, säger expediten. – Betala? säger pappa förvånat. Jag tänker inte betala! Charlie blir rädd och förstår inte alls vad som händer. Varför beter pappa sig så konstigt? Han vägrar betala, pratar med träd, skriker och bråkar. Ja, pappa beter sig så konstigt att Charlie tror att någon bytt ut pappa mot en utomjording …
Det här är en bok om psykisk ohälsa – Charlies bok ingår i Funkibator förlags serie av bilderböcker där små barn får hjälp att förstå vad som händer när de själva eller en nära anhörig mår psykiskt dåligt. OBS! Eftersom boken tar upp allvarliga ämnen är det viktigt att det finns en vuxen till hands för att prata om innehållet.
Vanja Persson är född 1969 i Härnösand, en stad som ofta återkommer i hennes böcker. Hon bor numera med sambon i Vällingby centrum och har två vuxna barn och två barnbarn.
Skrivandet har varit en röd tråd genom hennes liv. Redan som fyraåring lärde hon sig att läsa och började skriva historier. Men det var först när hon som 27-åring kom in på journalisthögskolan som hon började se skrivandet som yrke. Precis när hon var färdig med studierna blev hon sjuk i ME/CFS. Att arbeta som journalist med snabba deadlines var därmed omöjligt. Kärleken till skrivandet fanns dock kvar, så sjukdomen blev startskottet till att hitta intresset för det skönlitterära skrivandet. Hon har nu skrivit ett flertal böcker, riktade både till vuxna och barn.
Vanja samlar inspiration från synintryck i vardagen, framför allt från naturen. När hon är ledig spelar hon gärna sällskapsspel med familj och vänner eller går och simmar medan hon funderar på karaktärer och historier till framtida projekt.
Mikael Hammarlund är född 1989 i Landsbro utanför Vetlanda, men bor sedan 16 års ålder i Växjö. Det som lockade honom dit var en gymnasieutbildning med film och tv-inriktning. På utbildningen upptäckte han snabbt att han lockades minst lika mycket av att arbeta med ljud som bild. Intresset för ljud har sedan bara växt sig större med åren.
Mikael är en kreativ och påhittig person. Något som kommer väl till användning i rollen som ljudboksinläsare där handling, karaktärer och illustrationer ska framföras i ljud istället för text. Han har läst in ett flertal barnboksproduktioner för Funkibator förlag. I det arbetet visualiserar han ofta en barnskara framför sig under inspelningen, för att få rätta känslan och tilltalet.
Även på fritiden frodas det stora ljudintresset och Mikael arbetar på egna omfattande ljudboksprojekt.