ISBN: 9789198569865
Utgiven: 2021-11-22
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Religion
Har inte rädslan fått en alltför stor roll i dagens samhällsklimat? Fabricerade hot förs fram där få eller inga tecken på fara syns, medan verkliga hot överdrivs för egen vinning. Denna ”oordnade” rädsla försvagar den moraliska blicken, vilket får många att fokusera mer på de faror man vill undvika än på det goda man vill sträva efter. Som människor fyllda av rädsla frestas vi att se säkerhet och trygghet som vårt högsta goda, och göra dygder av sådant som att vara misstänksam mot det annorlunda, att försöka förekomma varje möjligt hot och att samla på hög. Men detta gör såväl samhällen som kyrkor dåligt rustade att visa gästfrihet, skapa fred och vara generösa.
Denna högst aktuella bok för samman kulturanalys och teologisk insikt, för att på så sätt utforska hur ett kristet gensvar på en rädslans kultur kan se ut. Teologen Scott Bader-Saye försöker bana en väg mot tilliten och trofastheten bortom säkerheten. Han undersöker vardagliga handlingar som förkroppsligar Jesus uppmaning att sätta vår tillit till honom och uppmuntrar kristna gemenskaper att ta risken att välkomna främlingen, älska fienden och frikostigt dela med sig till människor i nöd. Boken innehåller diskussionsfrågor och lämpar sig som samtalsbok.
Vilken oerhört fin och viktig bok! Den har blivit en kompass för mig i mötet med samtidens ständiga utmaningar och distraktioner. Jag är både omskakad och tröstad av läsningen. Författaren ställer mig ansikte mot ansikte med hur marknaden, politiken och religionen profiterar på allas vår rädsla. Men det stannar inte där. Han visar också på konkreta vägar framåt för att mitt i en rädslans kultur våga leva i tillit till Gud, andra människor och oss själva. Vad kan vara viktigare att skriva om just nu?
Robert Eriksson, pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan, Göteborg, författare och musiker.
Scott Bader-Saye är professor i kristen etik och moralteologi vid Seminary of the Southwest i Austin, USA. Han är särskilt intresserad av frågor som rör kyrka och samhälle, politik och ekonomi, kön och identitet, samt religionsdialog.