Vad är AI, var används det, och, framförallt, vad har det med rasism att göra? De senaste åren har AI-teknologin utvecklats med raketfart och används redan i många delar av samhället, från polisen till rekryteringsföretag. I samband med det stora genombrottet har människor börjat mobilisera för att ifrågasätta dess neutralitet, hur det används och opererar i samhället. Många menar att vi måste börja tala om de brister AI-teknologin har och vilka konsekvenser det får för vissa människor i samhället. Just på grund av AI:s snabba utveckling vill Mana undersöka frågan kring AI och dess kopplingar till rasism.
En intervju med Amin Parsa ger oss en introduktion i hur AI som teknologi bär på historiska rasistiska och koloniala spår som formar hur det används idag, för vem och mot vem. Karim Jebari beskriver konsekvenserna för arbetare av introduktionen av AI på Amazon. Tove Mattisson reflekterar över AI-teknologins partiskhet, och undersöker hur den kan användas i politiska och ideologiska strävanden. Vi ger också två exempel på hur AI just nu försöker användas till mindre repressiva ändamål: att hjälpa Migrationsverket ta mer rättssäkra beslut (med Gregor Noll och Malin Arvidsson), och att skapa AI-versioner av förintelseöverlevare (reportage av Hiram Li).
Utanför temat kan man bland annat läsa om hur liberalism och antisemitism hänger ihop, om transpersoners livsvillkor i ett postkolonialt Indien, hur världens digitala utveckling formas av dagens kolonialism, och mycket mer!