Älska lagom är en klassisk handbok som får läsaren, som har eller vill ha familjehemsbarn, att ställa sig själv viktiga frågor vars svar med automatik leder till en positiv utveckling.
När Lena Holfve fick frågan av en f.d. lärare om hon kunde hyra ut ett rum till en döv pojke, som behövde ett då han måste gå i skolan i Stockholm, svarade Lena ja, och det ena gav det andra...
Lena formade en personlig pedagogik som ledde fram till att hon öppnade ett familjevårdshem. Samtliga omhändertagna unga är idag vuxna, och har egna barn och även barnbarn, varför man kan påstå att Lena Holfve har många facit i sin hand.
Erfarenheten av tio år med familjehemsbarn har gjort att Lena Holfve i sin bok har formulerat viktiga frågor om den mycket svårlösta familjehemsbarnsproblematiken. ”Ska vi omhänderta barn?” är en fråga som ofta ställs. Men Lena Holfve går vidare och frågar: ”Vad omhändertar vi dem till?" I sin bok berättar hon om sin och barnens sociala kamp, där lust blandas med trötthet, uppgivenhet och ensamhet. Boken är personlig men av generell giltighet och kan tjäna som handledning inte bara för blivande familjehemsföräldrar utan för alla som vill ha hjälp och stöd i sitt förhållande till ungdomar. Den vänder sig inte minst till socialsekreterare, vilka utgör en viktig länk i kedjan familjehemsbarn- familjehemsföräldrar - biologiska föräldrar och myndigheter. Förutom för enskilda studier är den lämplig som diskussionsunderlag i studiecirklar och i utbildning.