Diplomatens sista depesch : reflektioner från ett liv i rikets tjänst

ISBN: 9789198625080

Utgiven: 2022-03-21

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Samhälle, politik och debatt

 

Efter ett långt liv på toppnivåer i rikets tjänst sammanfattar Johan Molander sina erfarenheter av svensk utrikespolitik, våra internationella relationer inte minst med Ryssland och från förhandlingar om kärnvapeninspektioner, landminor och mänskliga rättigheter. Han minns möten med oppositionella konstnärer, tragikomiska diktatorer och multinationella FN-delegationer. Han pekar på naiva element i den svenska rysslandspolitiken, beskriver på vilket sätt den klassiska svenska nedrustningspolitiken ibland motverkat sina syften och kritiserar politiseringen av ämbetsmannarollen. Detta är en bok som bör läsas av alla som är intresserade av svensk utrikespolitik.

"Det sägs att diplomati är det längsta avståndet mellan två punkter eller konsten att be någon dra åt helvete på ett sätt som får vederbörande att se fram emot resan." ur boken

En depesch är en ofta brådskande rapport till en utrikesminister som sammanställs av en ambassadör. Namnet kommer ifrån franskans dépêcher som betyder skynda.

"Johan Molander har skrivit en elegant inifrån-skildring av utrikespolitikens och diplomatins verkliga värld, med en del välförtjänta spjut mot olika dumheter, en tydlig distans till inrikes utrikespolitik, en varmhjärtad skildring av ett Ryssland vars politik han ser i mörka färger och en vädjan om att ta vår säkerhetspolitik på allvar."
Carl Bildt

"Johan Molanders funderingar om den ryska identiteten och statsidén är inte uppmuntrande. Författaren förutser i allt väsentligt händelseutvecklingen ... i denna livfulla, illustrerade och av berättarglädje fyllda bok."
Pär Stenbäck, Hufvudstadsbladet 

"Sällan har den svensk-ryska relationens skiljaktigheter uttryckts mer effektivt. En tankeväckande och välskriven historik över svensk utrikespolitik."
Martin Kragh, Svenska Dagbladet

Johan Molander växte upp i en miljö präglad av böcker, film och teater. Efter akademiska examina i humaniora och juridik anställdes han blott 24 år gammal vid Utrikesdepartementet. Diplomatyrket förde honom under 40 år till Moskva, Mexiko, Helsingfors, Wien, Genève, New York och Bagdad både i egenskap av svensk diplomat och för uppdrag i FN och IAEA. Han har fördjupat sig i vårt förhållande till Ryssland, folkrätt och mänskliga rättigheter och gjort sig känd som en skicklig förhandlare i multilaterala fora, vilket lett till ett antal internationella ordförandeuppdrag.