Syftet med boken är att väcka barns nyfikenhet och intresse för arkitektur - varför hus ser ut som de gör och hur de är byggda. Boken innehåller 18 kända och mindre kända byggnader, till exempel Turning Torso, Globen, Katscha, Stockholms stadshus och Mårten skinnares dass. Byggnaderna är noga utvalda för att representera olika epoker, stilar och finnas på olika platser i landet. Dessutom har de alla gemensamt att det finns en spännande, rolig eller lite läskig sak att berätta om dem – för att väcka nyfikenhet. I slutet av boken finns ett faktaavsnitt om hur hus är byggda, varför de ser ut som de gör och hur de sett ut under olika perioder i historien. Avslutningsvis finns även en användbar ordlista.
Boken är genomillustrerad med en kollageliknande stil av illustratören Kristina Alfonsdotter. Dessutom finns även en stor mängd foton vilket i kombination med den lättillgängliga texten ger ett pedagogiskt och öppet tilltal.
Nyfiken på hus är den första barnboken om svensk arkitektur och arkitekturhistoriker Martin Rörby säger så här om boken:
”Jag tycker resultatet är ännu vassare än jag hade vågat hoppas! Och dessutom bjuder boken, inte minst tack vare Kristina Alfonsdotters karaktärsfulla illustrationer, på ett i bästa mening eget tilltal! Så det är bara att gratulera, er som sett till att den blivit verklighet, men kanske i ännu högre grad alla barn - och vuxna - som nu kommer att hitta vägen in i arkitekturens förunderliga värld.”
"Här kommer en jättefin bok för den som är - eller kommer att bli - intresserad av svensk arkitektur!" [...] "Nyfiken på hus är en ypperlig bok! Betyg 5 av 5 (Briljant)" /BTJ