Är det svårt att få visionen eller budskapet att landa i församlingen? Nyckeln finns i församlingskulturen.
Varje sammanhang där människor möts och lever tillsammans är präglat av någon form av kultur. Kulturformation pågår ständigt åt två håll. Människor formas av den kultur man finns i, och de människor som finns i kulturen påverkar kulturen. Kultur är inget en församling kan välja om man vill ha eller inte, den kommer att vara en del av gemenskapen oavsett om man vill eller inte. Det innebär alltså att någon kommer skapa och forma församlingskulturen i församlingen. Ledare som inser församlingskulturens betydelse och väljer att arbeta med att forma den på ett medvetet sätt kommer ha större förutsättningar för att få församlingen att växa och fördjupas i sitt uppdrag och i gemenskapen. Det finns skillnader i församlingskulturen mellan växande och minskande församlingar som är bra att vara medveten om för den som vill jobba med tillväxt och utveckling. Ska ni slå ihop två eller flera församlingar? Då behöver ni först börja med att studera och medvetandegöra kulturen så att alla är medvetna om de skillnader som finns och kan vara med och forma en god kultur i den församling som växer fram utifrån sammanslagningen.
”I mitt hjärta bär jag på en längtan att se församlingen fungera mer på det sätt som beskrivs i Nya Testamentet. Av den anledningen har jag valt att fördjupa mig i ett forskningsprojekt om församlingskultur under den masterutbildning i ledarskap och församlingsutveckling jag läst under åren 2016-2020 på Ansgar Teologiska Högskola i Kristiansand, Norge. Forskningen mynnade ut i en masteruppsats om församlingskultur. Studien hjälpte mig att ännu tydligare se att församlingskulturen är en viktig nyckel till församlingens trovärdighet, eftersom kulturen talar mycket starkare än det budskap som förmedlas genom våra ord. För att budskapet som förmedlas i en församling ska gå på djupet i gemenskapen och i människors medvetande behöver det ta sig uttryck genom församlingskulturen.”
Åsa Kristensson arbetar som studieledare för pastorsstudenter på Akademi för Ledarskap och Teologi och fungerar som handledare i olika församlingssammanhang bland annat inom nätverket för Naturlig Församlingsutveckling. Hon har varit församlingsanställd i två Pingstförsamlingar och har över trettio års erfarenhet av att finnas med i olika ledaruppdrag i församlingssammanhang. Hon har tidigare studerat tre år på Pingstförsamlingarnas Teologiska Seminarium och har en teol kand från Örebro Teologiska Högskola.