Tage Lindbom
Mellan himmel och jord
Efter det andra världskriget hade demokratin med sina yttre institutionella former i huvudsak segrat som dominerande samhällssystem i västvärlden. Nu proklamerades nästa stora steg i mänsklighetens utveckling, den inre revolutionen. Människan skulle befrias från systemet av normer, bud och auktoritära föreställningar för att kunna uppgå i en fri, öppen och förtroendefull mänsklig gemenskap.
Så skriver Tage Lindbom i Mellan himmel och jord och menar att förespråkarna för en antiauktoritär väg mot så kallad frihet och individualism ger en falsk förhoppning om en bättre värld. I sin bok ställer han frågan om relationen mellan generationerna verkligen blivit mer harmonisk och om den vuxna människans mognadsnivå snarare sjunkit, tvärtemot reformatorernas löften. Är det inte så att också relationen mellan könen blivit alltmer frostig? Ja, han menar att även motsättningarna mellan olika etniska grupper har ökat, trots förhoppningarna om motsatsen. Raskravallerna har ökat, inte minskat. Han hävdar hur västerlandet alltmer sjunkit ner i ett antagonistiskt kaos.
Tage Lindbom skrev Mellan himmel och jord 1970. Boken är på flera sätt profetisk men formulerar också ett alternativ till den sekulära modernismen. Den föreligger i nytryck och ges ut på förlaget TLR och kan beställas på dess hemsida. Det går också att beställa tre andra böcker av honom på samma hemsida eller genom nätbokhandeln.