Tage Lindbom
Otidsenliga betraktelser
Boken Otidsenliga betraktelser bygger på ett antal artiklar och föredrag som Tage Lindbom skrev och framförde under 1960-talet. Han granskade ställningstaganden som drevs av den tidens kulturradikala företrädare för politiken, myndigheterna och kulturetablissemanget. Han angrep grundskolereformen för kunskapsrelativism och nivellering. Han försvarade föräldraauktoriteten i en tid när den demokratiska och jämlika relationen mellan generationer började bli en dominerande uppfattning i det offentliga samtalet. Han varnade för en tilltagande likriktning i den politiska och kulturella debatten.
Tage Lindboms samhällskritik har i hög utsträckning behållit sin aktualitet in i vår tid. Sextio år senare är krisen i skolan ett faktum. Den antiauktoritära filosofin som präglar en rad samhällsområden tycks inte ha lett till ett mer harmoniskt förhållande mellan generationer och skilda samhällsgrupper. Fortfarande råder en form av kulturradikal hegemoni i Sverige samtidigt som den utmanas allt starkare av folkliga grupper runt om i landet och uttrycks också i form av våld bland unga människor i socialt och kulturellt utsatta områden. Tage Lindboms tankar bör kunna spela en roll i den omprövning av det sena 1900-talets kulturradikalism som vi i dag ser några försiktiga exempel på.
Tage Lindbom uttryckte sin oro för samhällsutvecklingen i Sverige redan i böckerna Efter Atlantis (1951) och Sancho Panzas Väderkvarnar (1962). De har också utgivits av förlaget TLR och finns att beställa på www.tagelindbom.se. Hans kritik fortsätter i Otidsenliga betraktelser. Alla tre böckerna kom ut i en tid som fortfarande föreföll idyllisk men han anade konsekvenserna av den tidens politiska drömmar och den genomgripande förvandling av Sverige som då skedde.