På de flesta arbetsplatser förekommer då och då aktiviteter som kallas för teambuilding. De kan vara av skitande slag och genomförs under ledning av allt från erfarna konsulter till mellanchefer som googlat sig fram ill övningar kvällen innan de ska genomföras. Boken är avsedd att väcka frågor innan det planeras för teambuilding. Är det verkligen team vi behöver? Har någon gjort etiska överväganden när det gäller utformningen av aktiviteterna? Hur undgår vi kränkande, obehagliga och meningslösa övningar? Kan deltagarna avstå från att medverka utan att bli ifrågasatta?
Runt om i Sverige förväntas anställda skratta grupp, massera okända människor, stirra varandra i ögonen, repellera utanpå silos, blotta kroppsdelar och så vidare. För den som har arbetat nära sårbara människor är dt lätt att inse hur mardrömslikt plågsamma vissa övningar kan vara, till exempel för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller med posttraumatiskt stressyndrom efter ett fysiskt övergrepp. Många av de övningar som kallas för teambuilding kan ge vem som helst mardrömmar.
När du har läst boken kommer du kanske att ha nickat igenkännande mer än en gång. I värsta fall har du blivit påmind om tillfällen då du själv var deltagare i oönskade övningar. Oavsett egna erfarenheter är förhoppningen att boken ska ge en inblick i hur vi kan undvika att utsätta deltagare för obehagliga situationer som varken leder dem eller verksamheten framåt.