Redaktör: Annika Claesdotter
Formgivare: Anna Bylund
ISBN: 9789198857603
Utgiven: 2024-09-17
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Pedagogik
Vad händer när barn får växa i takt med naturen?
Det här är en bok om en barngrupp, en förskola och en trädgård. Det handlar om det lärande som tar sin början i sinnliga upplevelser i naturen, i kroppens möte med maskar, träd och is. Det är också en bok om hållbar utveckling - och en bok om lärande som får ta tid. Hållbar utveckling bygger på att vi har en relation till naturen, att naturen är något vi bryr oss om. Och relationer formas över tid. Det är genom att om och om igen få möta och utforska naturens processer som vi kan lära känna den. Tiden är på så sätt en nyckel till hållbar utveckling.
Den här boken handlar om barns rätt att få bli kompisar med naturen. Möjligheten att skapa en personlig relation till naturen är grundläggande för att forma en begynnande förståelse för ekologiskt hållbar utveckling. Anna Thoresson visar hur vi i förskolan genom återkommande naturmöten, platsrelationer och en processinriktad undervisning med långa tidsperspektiv ger barnen upplevelser och erfarenheter som i sin tur ligger till grund för kunskap, förståelse och omsorg om naturen - kärlek, om man så vill Anna vill inspirera pedagoger och rektorer att vidga blicken och få nya perspektiv på allt det viktiga lärande som sker utomhus, på förskolegården och/eller i andra naturmiljöer. Förhoppningen är att fler barn därigenom ska få chans att bygga en egen personlig relation till naturen, och därmed också grundlägga ett varsamt ekologiskt förhållningssätt.
Författare
Anna Thoresson.
Anna utsågs till Årets Lärarförfattare 2023 av Lärarstiftelsen och Lärarförlaget.
Betyg 5 briljant
"Barn, natur och hållbar utveckling är lätt att ta till sig och låta sig inspireras av, det finns en markant närvaro av barn i de olika skeendena och sällan har jag läst en bok som beskriver naturens pedagogiska betydelse så bra som denna. " BTJ-häftet nr 24, 2024.
Innehåll
1. Höst: Att bli kompis med naturen
2. Vinter: Att tänka om naturen
3. Vår: Att förstå ekosystem
4. Sommar: Att möta naturen genom konsten
5. Hållbara utveckling - allt hör ihop
6. Tiden som den fjärde pedagogen
Tips för att gå vidare
Referenslista