Gastronaut är ett bookazine för dig som brinner lite extra för mat och dryck och vill göra smakliga upptäcktsfärder i tid, rum och tanke. Vi ger oss ut i ett universum där det finns mycket att upptäcka. I Gastronaut kan kan läsa längre porträtt av råvaruproducenter, mathantverkare, vinmakare, kockar och restauratörer. Här möter du mat och dryck på många olika vis. Vi berättar om trender, historia, forskning, nyheter och personliga upplevelser. Vi tar upp prylar, kryddor, nyheter och råvaror, och recenserar allt från gourmetkrogar till burgarhak. Gastronauts testpanel tar fram de bästa råvarorna och vimlar det av recept lätta och svårare, men alltid spännande. Vi ser förstås drycken som en del av måltidsupplevelsen, så alla recept har en egen dryckesrekommendation. En stor del av varje nummer upptas av ett tema. I det trettonde numret är det fokus på citrus. Det sötsura temat speglar också hur citrusen gått från dyrbar lyxprodukt till frukten för alla och envar. Hur den berikat människor med glädje och nödvändig vitamin. Vi berättar om dess roll i den marina stormakten Storbritannien, om maffians klyftiga profiterande på citrusen, om utnyttjade fruktplockare i USA. Och även om hur citrusfrukterna, liksom så många andra grödor, påverkas av klimatförändringarna. Jämte detta har vi handplockat en massa positiva knep, tips och recept. Härliga rätter, båda saltiga och söta, att prova. Som vanligt en brokig blandning med många nyanser.