Branta berg, hög himmel och en obeskrivlig mångfald av folkgrupper - det är Kaukasien. Den här regionen tillhör de oroligaste i världen. Området plågas av fattigdom, korruption och etniska spänningar, en blandning som ofta exploderar i våld. Kriget i Georgien i augusti 2008 är egentligen bara toppen av isberget. Ett dylikt krig kunde ha brutit ut på flera andra ställen i Kaukasien, där konflikter ligger mycket nära under ytan.
Men Kaukasien är inte bara krig. Det är en av världens vackraste regioner, med en unik mångfald språk och kulturer, stolta folk, urgamla traditioner och en vägran att böja sig inför auktoriteter. Rundradions korrespondent Anna-Lena Laurén tillhör de få västerländska journalister som regelbundet rör sig i området och som grundligt har satt sig in i de konflikter som pyr i Syd-Ossetien, Abchazien, Ingusjien, Nord-Ossetien, Tjetjenien, Dagestan och Kabardino-Balkarien.
I den här boken rör hon sig från norra Kaukasien, som tillhör Ryssland, till Georgien. Hon träffar människor i deras hem, lyssnar och analyserar. Boken skildrar den helhet som man måste greppa för att förstå kriget i Georgien, ett krig som väckte starka reaktioner i västvärlden. Det är en bok för den som vill se de djupare sammanhangen bakom konflikten.
Men det här är också en bok om människor, om de olika folkgrupperna och deras kamp för sin identitet, kamp mot assimileringen, kamp för att överleva i en tillvaro där man historiskt alltid har varit klämd mellan stormakter. Det är en historia om små folk med stolt historia, om styrka och mod, liv och död. Det är en bok om de kaukasiska folkens frihetslängtan, skriven med den journalistiska yrkeskunskap, inlevelse och kärlek som är Lauréns varumärke. Illustrerad.