Tiberius : kejsare mot sin vilja

Formgivare: Anette Rasmusson

ISBN: 9789185057863

Utgiven: 2005-09-15

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 
Tiberius, Augustus efterträdare som kejsare av Rom och en av sin tids största fältherrar är numera en av de stora drivkrafterna i Capris turistindustri. Varje dag besöker hundratals turister ruinen efter hans palats och får höra bloddrypande historier om Tiberius grymheter.
Tiberius (42 f.Kr.-37 e.Kr.) var samtida med en rad personer som i historieböckerna ofta ansetts betydligt intressantare än han själv. Med två av dessa, kejsare Augustus och fältherren Marcus Agrippa, var han släkt. I hans barndomshem kom och gick berömda författare som Horatius, Vergilius och Livius. Att Tiberius råkade vara samtida med huvudpersonerna i Evangelierna gör honom inte mindre intressant, inte heller att han ofrivilligt kom att bidra till en världsreligions födelse. Om han hade beordrat Pontius Pilatus att skona den judiske upprorsmakaren i Judéen skulle vår världshistoria kanske se annorlunda ut i dag.
Vad gällde Tiberius relationer till kvinnor var de ofta problematiska. Modern Livia intrigerade ständigt bakom hans rygg, första hustrun Vipsania tvingades han att skilja sig från, den lättfotade Julia gjorde hans andra äktenskap till en katastrof, den stolta Agrippina hatade honom och den vackra Livilla var delaktig i mordet på hans son. Den enda kvinnan som han vågade lita på var svägerskan Antonia, som räddade honom från att falla offer för en sammansvärjning.

Tiberius levde i en politisk brytningstid, då romarriket övergick från att vara republik till att bli kejsardöme. Själv i grunden republikan kom han mer eller mindre oavsiktligt att stadfästa kejsardömet. Pliktkänslan var Tiberius kompass i livet och han böjde sig för de krav som respekten för Augustus, hans företrädare, ställde på honom. Men samtidigt gick han sin egen väg. Han var en komplex natur, hans liv följde inte någon rät linje och det var först sent i livet som han motvilligt insåg att hans öde var att bli kejsare.

Gunnar Dahl har valt ett lite annorlunda berättarsätt, åtminstone för en Historiska Media-bok. Ibland låter han Tiberius själv se tillbaka på sitt liv och ibland skriver han mer traditionellt om Tiberius och hans tid. Det är en utmärkt kombination av faktabok och roman och läsningen blir både givande och underhållande och det känns som om man kommer Tiberius närmare än i en vanlig biografi.

Gunnar Dahl är doktor i historia och författare till bland annat böckerna Gud, pengar och moral och Flickan och löjtnanten.

¤ Spännande personlighet som skildras med inlevelse.
¤ Intresset för antiken är stort.
¤ Det finns knappt någonting skrivet i modern tid på svenska om Tiberius.