Pier Paolo Pasolini (1922-1975). Poet, dramatiker, regissör och samtidskommentator. Katolik, kommunist och homosexuell. Hatad och fruktad. Kompromisslös och gränsöverskridande. Dödsdriven och destruktiv. Funnen mördad och bestialiskt tilltygad på stranden till Roms hamnstad Ostia.
Vad i Pasolinis liv och öde identifierar sig den i ett svenskt brukssamhälle uppvuxne Lasse Ekstrand med? Vad drog honom till Pasolini, varför hans mångåriga besatthet? Vad möter författaren av sig själv?
I den undanglidande frågan om det gåtfulla, sammansatta jaget? I undran om hur man som illojal intellektuell kan förhålla sig till Makten? I outsiderrollen? I sökandet och längtan efter att bli sedd och älskad? I sorgen över alla omöjliga relationer, försoningens omöjlighet?
Orkanens öga är en naken och hudlös bok på ett vackert och sina ställen brutalt språk. Samtidigt ständigt självkritiskt, med stänk av hån mot sig självt.
Om den Pasolini som vi kanske alla innerst inne känner igen, om vi bara vågar skåda in i oss själva. En självutlämnande och modig bok. Författaren fick impulsen att skriva den redan 1986. Från och till har han återvänt till manuset under årens lopp. Och nu färdigställt det.
Lasse Ekstrand har en rik och mångsidig utgivning bakom sig. Med publikationer såsom Kairo Blues, Speedway eller lev medan du lever, Durban rapsodi samt Tio Guds bud reinvented (tillsammans med konstnären Erling Öhrnell). Även böcker om medborgarlön och social konst, personligt färgade konstnärsporträtt av Joseph Beuys, Søren Krøyer och Jimi Hendrix. Samt av Ulrike Meinhof.