Efter praktik hos flera framstående kockar (Charlie Trotter, Heston Blumenthal och Ferran Adrià) öppnade Niklas Ekstedt år 2000 som 21-åring Restaurang Niklas på Norra Storgatan i Helsingborg. Restaurangen utsågs 2001 till årets affärskrog av Dagens Industri och hade länge en topplacering i tidningen Gourmets lista över Sveriges bästa restauranger och i den amerikanska motsvarigheten listades den bland "Restaurants We Love" år 2003. I den nya svenska restaurangguiden White placerades restaurangen som den femte bästa restaurangen 2005 och den 12:e bästa år 2006. Dessutom drev han 2003 havskrogen Niklas Viken i kustsamhället Viken, norr om Helsingborg. 2007 öppnade Ekstedt krogen 1900 på Regeringsgatan 66 i Stockholm och i och med flytten stängdes restaurangerna i Skåne. Idag har 1900 bytt namn till restaurang Niklas. Hösten 2011 öppnade Niklas Ekstedt sin nya krog Ekstedt, vilken sedermera blev stjärnkrog i mars 2013.
Niklas Ekstedt har sedan 2005 varit programledare för SVT-serien Niklas Mat. Han har även gett ut fem kokböcker – Niklas kokbok (Liljedahl Publishing AB, 2004), Niklas mitt i veckan (Bokförlaget Forum, 2006), Niklas smaker (Bokförlaget Forum, 2008), Niklas Husmansklassiker (Norstedts förlag 2011) Scandinavian Classics (Skyhorse publishing) Grilla med Niklas (Tukan förlag 2013).
Källa: Wikipedia
Om du representerar författaren eller förlaget kan du begära kontroll över den här sidan.